Zero tolerance beleid onvoldoende kenbaar

Werknemer is sinds 1994 in dienst bij werkgever. De laatste functie waarin werknemer voor de werkgever werkzaam was, was de functie van medewerker Operations. In die functie ben je bezig met het afhandelen van vertrekkende en terugkomende cateringtrolleys op Schiphol.

Het beleid van de werkgever is dat het verboden is om eigendommen van de werkgever of zijn klanten mee te nemen. Deze regel geldt altijd, ook in geval het gaat om producten met een lage waarde of producten die zijn omgegooid. Wanneer de werknemers zich niet aan de regels houden, volgt een ontslag op staande voet.

De werkgever heeft in augustus 2019 een Dopper aan haar werknemers verstrekt. Alleen uit die fles mag water worden gedronken. Alle andere flesjes zijn verboden. Het water voor de Dopper kan uit verschillende watertappunten worden gehaald.

Een werknemer wordt op 10 oktober 2019 op staande voet ontslagen. De werknemer had het water uit een niet-gesealed flesje van KLM in zijn Dopper gegoten.

Verzoek

De werknemer verzoekt de kantonrechter het ontslag op staande voet te vernietigen.

Beoordeling

De kantonrechter komt tot het oordeel dat het ontslag op staande voet terecht was. De werkgever voerde al jarenlang een streng beleid. Dit beleid is ook voldoende aan de werknemers bekend gemaakt. Het was voldoende duidelijk dat alleen uit de Dopper mocht worden gedronken en het water uit de watertappunten kon worden gehaald. Het beleid maakte onderdeel uit van de arbeidsovereenkomst. De voorschriften zijn herhaaldelijk op verschillende manieren onder de aandacht van het personeel gebracht. De persoonlijke omstandigheden van de werknemer, zoals een aanzienlijk dienstverband en de ernstige gevolgen van het ontslag, maken het oordeel niet anders.

Klik hier voor de volledig uitspraak.

Silver Advocaten

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat van Silver Advocaten B.V. te Waalwijk.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen