Het maken van racistische grappen wordt gevolgd door een ontslag op staande voet

Op 1 juni 2010 is werknemer in dienst getreden bij de gemeente. Werknemer is werkzaam als controller. In 2019 zijn vragen gerezen bij medewerkers van de Handhavingsorganisatie met betrekking tot de facturen die de werknemer heeft ingediend. Een ‘quick scan’ en een extern onderzoek naar de mogelijke onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek is de gemeente op 4 maart 2020 overgegaan tot een ontslag op staande voet van de werknemer.

Verzoek en verweer

De werknemer verzoekt de kantonrechter om het ontslag te vernietigen. Werknemer wil weer te werk worden gesteld. Daarnaast vordert de werknemer loondoorbetaling, vermeerderd met de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.

De gemeente heeft gesteld dat tegenover het overgrote deel van 52 facturen die werknemer heeft gestuurd, geen tegenprestatie bestaat dan wel heeft bestaan. Ook had de werknemer facturen opgemaakt voor bedrijven die onbekend waren binnen de gemeente. Daarnaast zijn werkzaamheden gedeclareerd die al aan een andere partij waren toegezegd en zijn werkzaamheden verricht door entiteiten die niet als bedrijf kunnen worden aangemerkt. De werknemer heeft deze stelling onvoldoende gemotiveerd weersproken. Ook heeft de werknemer niet weersproken dat hij een rol had bij de opgestelde facturen.

Daarbij komt dat de werknemer heeft erkend dat hij nieuwe leveranciers heeft laten opvoeren, inkooporders heeft opgesteld en facturen heeft ingeboekt en gefiatteerd, terwijl hij hiertoe niet bevoegd was. Werknemer stelt dat het handelen zonder mandaat gebruikelijk is binnen de gemeente. De gemeente heeft dit weersproken en stukken overlegd.

Beoordeling

Het is zorgelijk dat de werknemer onder valse voorwendselen valse facturen heeft ingediend. De werknemer heeft hiermee in strijd gehandeld met de interne werkprocessen en de gedragscode van de gemeente. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn positie en heeft de ambtelijke integriteit geschonden. Volgens de kantonrechter is de werknemer rechtsgeldig op staande voet ontslagen. Het is voldoende vast komen te staan dat de werknemer misbruik heeft gemaakt van zijn positie. De werknemer heeft in strijd gehandeld met de ambtelijke integriteit door als controller valse facturen in te dienen die de gemeente vervolgens heeft betaald. Het verzoek om vernietiging van het verslag wordt afgewezen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat van Silver Advocaten B.V. te Waalwijk.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen