Werknemer valt met vuilniszakken maar geen zorgplichtschending

Een werknemer had aan het einde van zijn werkdag een plastic tasje bij de kassa gepakt. Eerder had de werknemer zijn producten al afgerekend. Hij wilde deze gekochte producten in het tasje mee naar huis nemen. Het tasje werd niet afgerekend, omdat de kassa’s al dicht waren. Het tasje vertegenwoordigd een waarde van 3 cent.

De werkgever heeft besloten de werknemer op staande voet te ontslaan. De werknemer had immers een plastic tasje weggenomen, zonder daarvoor te betalen. Het ontslag vond anderhalve week later plaats dan het voorval. De werknemer was op vakantie geweest en verscheen weer op het werk. Daar werd hij geconfronteerd met het ontslag. De werknemer was het niet eens met het ontslag en besloot de rechtmatigheid van het ontslag aan de kantonrechter voor te leggen.

Beoordeling

De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werknemer in strijd heeft gehandeld met het zero-tolerance beleid van het bedrijf. De medewerker was van het beleid op de hoogte. Om de geldigheid van het ontslag te toetsen, moeten meerdere omstandigheden worden bekeken. Hierbij kan worden gedacht aan de waarde van het weggenomen product, het functioneren van de werknemer en persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

Het gaat om een vulploegmedewerker van 41 jaar. Het wegnemen van een tasje zonder te betalen is niet geoorloofd. De rechter vindt dat echter niet gesproken kan worden van diefstal of verduistering nu het object vrijwel waardeloos is.

De rechter komt uiteindelijk tot het oordeel dat het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven. De werknemer heeft de optie vernietiging van het ontslag of kan kiezen voor een vergoeding. De werknemer heeft voor een vergoeding gekozen, waardoor de arbeidsovereenkomst beëindigd blijft. De werkgever moet een vergoeding betalen van meer dan 7.000 euro.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat van Silver Advocaten B.V. te Waalwijk.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen