Ontslag wegens lidmaatschap Hells Angels door de rechter verboden

Een werknemer wordt door een uitzendbureau uitgeleend aan een werkgever. Op 18 mei 2018 rond de middag heeft de betreffende werknemer een opdracht gekregen om twee grote machines in een container te plaatsen. Het gaat om een hoogwerker en een soort shovel met graafbak.

In de container blijkt niet veel ruimte te zijn. Daarom besluit werknemer de shovel achteruit de container in te rijden. Als werknemer uitstapt gaat het mis. Hij komt ten val en komt klem te zitten tussen de machine en de bodem van de container.

Collega’s zien dit gebeuren en schieten te hulp. De bak zakt alleen maar verder naar beneden en duwt het lichaam van de werknemer plat. Door verstikking komt werknemer om het leven.

De Inspectie SZW doet onderzoek naar het bedrijfsongeval. Uit het onderzoek blijkt dat er een heleboel is fout gegaan. De soort shovel wordt bediend met voetpedalen. Als het pedaal geheel wordt ingeduwd, gaat de liftarm naar beneden. Ook als het voet van de pedaal wordt gehaald, blijft de arm naar beneden gaan. Dit stopt pas als het pedaal met de hak wordt ingeduwd. Uit alle resultaten van het onderzoek blijkt dat werknemer het pedaal heeft ingetrapt toen hij uitstapte. Daardoor is de liftarm baan beneden blijven drukken.

In een dergelijke machine zijn veiligheidsonderdelen aangebracht om ongevallen te voorkomen, zoals een veiligheidsbeugel en een veiligheidsgordel. Als een van de beveiligingscomponenten ontbreekt, kan de machine niet worden gebruikt. Dit wordt met magneetbeveiliging geregeld. In de betreffende machine lijkt de magneetbeveiliging te zijn verwijderd. De opening is met duct-tape afgeplakt.

Volgens een deskundige kan een dergelijke magneetbeveiliging alleen opzettelijk worden weggehaald; diegene moet kennis hebben van het apparaat. Tijdens een keuring blijkt dat er met beveiliging is gerommeld en daarom de machine zou zijn afgekeurd. Het bedrijf heeft de machine al 13 jaar en heeft deze nog nooit laten keuren en de machine heeft ook nooit een onderhoudsbeurt ondergaan. Wel worden onderhoud en keuring in de RI&E genoemd.

De betreffende werknemer had geen kennis van de machine en had ook geen instructies gehad over de werking en de risico’s. De voorman die verantwoordelijk is voor de veiligheid, was op dat moment niet aanwezig. Niemand heeft in zijn plaats toezicht gehouden.

Op papier heeft het bedrijf de zaken op orde. Zo heeft zij een verplichte RI&E, een personeelshandboek met maatregelen etc. Geen enkele werknemer weet van het bestaan van deze documenten af. Laat staan dat de werknemer van het uitzendbureau op de hoogte was van deze documenten en de inhoud daarvan. De werknemer heeft alleen de instructie gekregen om een helm te dragen.

Werkgever heeft de Arbeidsomstandighedenwet en de Arbeidsomstandighedenbesluit geschonden. De middelen moeten deugdelijk zijn, moeten worden gekeurd, beproefd en onderhouden en moeten voorzien zijn van beveiliging. Ook moeten werknemers worden ingelicht over de werkzaamheden en risico’s.

Oordeel rechter

Werkgever heeft zowel onvoorzichtig als onoplettend en onachtzaam gehandeld. De werknemer is overleden omdat de magneetbeveiliging ontbrak, maar ook door geen keuringen en onderhoud aan de machine te plegen. Daarnaast zijn ook geen goede instructies gegeven.

De rechter stelt vast dat niet alleen de Arbeidsomstandighedenwet is overtreden. Ook is werkgever schuldig aan de dood van werknemer. Hiervoor is werkgever strafbaar. De bestuurders hebben ook geen contact opgenomen met de nabestaanden van het slachtoffer.

Omdat werkgever moedwillig beveiligingsonderdelen uit een machine heeft gehaald, krijgt hij een forse boete. De rechter vindt dat de boete pijn moet doen. Aangezien het bedrijf een jaarlijkse omzet heeft van ongeveer 500.000 – 600.000 euro, is een boete van 100.000 euro passend. Van dat bedrag wordt 30.000 euro voorwaardelijk opgelegd met een proeftijd voor de duur van 3 jaar. Dit heeft als doel de werkgever aan te sporen toe te zien op veiligheid.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen