Werkgever mag stakingen niet vastleggen in personeelsdossiers en ook geen loon inhouden

Een accountmanager kreeg na een jaar een nieuwe functie, namelijk de functie Sales, Marketing & PR consultant. De werkgever heeft na een jaar aangegeven dat de werknemer onvoldoende functioneerde, waardoor werknemer werd teruggeplaatst in zijn oude functie van accountmanager.

De verhoudingen tussen werkgever en werknemer waren op dat moment niet goed; er werd onderhandeld over een beëindiging van het dienstverband. Werknemer was inmiddels bij anderen aan het solliciteren voor een marketingfunctie. Werknemer had daarom zijn functie op LinkedIn niet aangepast, waardoor het leek alsof hij nog werkzaam was in de functie van Sales, Marketing & PR consultant.

Werkgever was het niet eens met de onjuiste informatie op het profiel. Meermaals is stevig aangedrongen om het profiel aan te passen naar de functie van accountmanager. Werknemer is het hier niet mee eens. Volgens werknemer kan de werkgever niet verlangen van een werknemer dat hij/zij veranderingen doorvoert in een profiel. De werknemer stelt dat sprake is van eigendom van het profiel, waarover de werkgever geen instructies kan geven.

Werkgever is het niet eens met het feit dat werknemer geen aanpassing doorvoert en besluit een advocaat in te schakelen. Deze advocaat heeft wederom aan werknemer een bericht geschreven met het verzoek het profiel aan te passen. Wanneer werknemer het nalaat de aanpassingen door te voeren, zal dit vergaand consequenties hebben voor de arbeidsovereenkomst.

Werknemer besluit de functietitel aan te passen, maar in de kopregel laat hij “Marketing & PR” staan. Dit is voor werkgever de druppel; zij ontslaat werknemer op staande voet.

Oordeel rechtbank

Werknemer heeft geweigerd om zijn LinkedIn-profiel in overeenstemming te brengen met zijn actuele functie en heeft daarvoor terecht een ontslag op staande voet gekregen. Werkgever hoeft het niet te tolereren dat werknemer onjuiste informatie weergaf in zijn profiel. Er is sprake van een dringende reden omdat sprake is van een hardnekkige weigering van de werknemer om het profiel aan te passen. Het had werknemer duidelijk moeten zijn dat ook de kopregel moest worden aangepast. Daarom wordt werkgever in het gelijk gesteld. Volgens de rechter kan werknemer wel aanspraak maken op een transitievergoeding, aangezien er werd onderhandeld over een einde van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. De rechter stelt dat er geen sprake is van ernstige verwijtbaarheid.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag op staande voet of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen