Is detentie een reden voor ontslag op staande voet?

Een vrijwilliger is tijdens zijn werk als vrijwilliger betrokken geraakt bij een ongeval. De vrijwilliger is op een kabelbaan gevallen die staat op het scoutingterrein. Hierdoor heeft de vrijwilliger letsel opgelopen. In de procedure beroep de vrijwilliger zich op artikel 7:658 lid 4 BW, maar ook op artikel 6:162 BW. Tijdens de mondelinge behandeling van de zaak is gebleken dat de vrijwilliger ook een beroep wil doen op artikel 7:406 lid 2 BW en artikel 6:173 BW.

Oordeel rechtbank

Het gaat om een ongeval van een vrijwilliger op de scouting. Een scouting is niet gericht op economisch profijt, maar ziet op vrijetijdsbesteding. De inhoud wordt dan ook door de vrijwilligers zelf bepaald. Daarnaast bestaat de scouting uit leden, de vrijwilligers. De scouting heeft geen werknemers in dienst. Daarom kan niet worden gesproken van een gezagsverhouding.

In dit geval kan niet worden geoordeeld dat de ‘opdrachtgever’ moet worden opgevat als de opdrachtgever zoals is bedoeld in artikel 7:658 lid 4 BW. De vrijwilliger van de scouting kan geen geslaagd beroep doen op de zorgplicht. Volgens de rechtbank kan de scoutingsgroep wel aansprakelijk worden gesteld op grond van artikel 6:162 BW. Hierbij heeft de rechter de kelderluik-criteria betrokken.

De kelderluik-criteria kunnen vaststellen of sprake is van een gevaarzettende situatie. Het gaat om de volgende 4 criteria:

  • Hoe waarschijnlijk is het dat de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid niet in acht wordt genomen;
  • Wat is de kans dat uit de onoplettendheid en onvoorzichtigheid een ongeval ontstaat;
  • Wat is de ernst van de te verwachten gevolgen;
  • Hoe bezwaarlijk is het nemen van maatregelen die het ongeval hadden kunnen voorkomen.

Kortom, een vrijwilliger kan geen beroep doen op de aansprakelijkheid van artikel 7:658 lid 4 BW. Op grond van de kelderluik-criteria en artikel 6:162 BW komt de rechtbank tot het oordeel dat de scoutingvereniging aansprakelijk is voor de letselschade van de vrijwilliger.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen