Is detentie een reden voor ontslag op staande voet?

Werknemer is werkzaam als schoonmaker. Werknemer werkte voor minimaal 8 uur per 4 weken voor onbepaalde tijd. Werknemer maakte gebruik van zijn werkbus, ook privé. Dit laatste was in strijd met wat in de arbeidsovereenkomst over het gebruik was afgesproken. Werknemer is op staande voet ontslagen omdat hij meermaals te laat op zijn werk verschenen. Werknemer is vervolgens ingehuurd als zzp’er voor dezelfde werkzaamheden als die hij in dienstverband diende uit te voeren. Werknemer komt niet op tegen het ontslag maar vordert wel diverse vergoedingen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter is van mening dat middels de inleenconstructie geen sprake is van een subjectief dringende reden. Daarom is werknemer niet rechtsgeldig op staande voet ontslagen. Werknemer komt niet op tegen zijn ontslag, dus er wordt een transitievergoeding, een billijke vergoeding en een gefixeerde schadevergoeding toegekend.

Volgens de rechter is het eveneens voldoende aannemelijk geworden dat werknemer aanzienlijk vaak te laat op zijn werknemer is verschenen. Dit is niet alleen belastend geweest voor werkgever, maar ook voor de collega’s van werknemer. Het is daarnaast aannemelijk dat de werkgever zich anders tot de kantonrechter zou hebben gewend om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en dat deze vordering naar alle waarschijnlijkheid ook zou zijn toegewezen.

Gezien het aantal waarschuwingen kon het niet van werkgever worden verlangd dat hij een verbetertraject was gestart. De billijke vergoeding wordt vastgesteld op een bedrag van ongeveer 7.500 euro; de transitievergoeding van ruim 1.300 euro en het verdiende bedrag als zzp’er mogen hierop in mindering worden gebracht.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag op staande voet of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen