Pensioenschade in billijke vergoeding

Steeds minder bedrijven kunnen de transitievergoeding voor ontslagen werknemers nog betalen. Dit heeft de horecabranchevereniging KHN, rechtsbijstandverlener DAS en Ondernemend Nederland bekend gemaakt.

De DAS zou steeds meer te maken hebben met ontslagzaken waarbij werkgevers niet of minder vergoeding willen betalen. Deze ontwikkeling zou zich sinds november voordoen. Veel werkgevers willen snijden in de personeelskosten om te kunnen overleven. Het betalen van een transitievergoeding is soms een enorme financiële verplichting.

Bedrijven kiezen steeds vaker ervoor om mensen in dienst te houden, om aan een transitievergoeding te ontkomen. Het risico op een faillissement neemt hierdoor toe. Volgens DAS wordt soms onderling een oplossing bedacht.

Robèr Willemsen (van de KHN) heeft aangegeven dat de transitievergoeding bij een afnemende loonsom moeilijker is om te betalen. Want als de loonsom lager is, dan is de NOW-subsidie ook lager.

Hans van Biesheuvel (voorzitter Ondernemend Nederland) stelt voor dat de overheid de transitievergoedingen als het ware gaat ‘voorfinancieren’. Bedrijven zullen immers ook na de lockdown nog in zwaar weer zitten. Als de economie weer draait kunnen dan deze bedragen worden verrekend. Bedrijven staan dus voor de keuze om mensen te houden en niet reorganiseren of een transitievergoeding te betalen wat zal leiden tot faillissement. Een alternatief is daarom wenselijk.

De branchevereniging heeft een brief gestuurd naar minister Koolmees (Sociale Zaken) om de problemen aan te kaarten en het probleem mogelijk op te lossen.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de transitievergoeding of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Nesliham_Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen