Veel werkgevers betalen elke maand vaste reiskostenvergoeding aan de werknemers, ondanks dat thuis wordt gewerkt. Vanaf 1 januari 2021 mogen alleen de daadwerkelijk gereisde kilometers onbelast worden vergoed. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een vergoeding per kilometer en reiskostenvergoeding voor het OV. De daadwerkelijk gemaakte ritten blijven onbelast.
De Belastingdienst had voor kort een oog dichtgeknepen nu sprake is van een pandemie dat te kwalificeren is als een uitzonderlijke situatie. Werknemers ontvangen vaak een vast bedrag per maand ter compensatie voor reiskosten. Dit bedrag wordt vastgesteld door het bepalen van de afstand en de dagen dat werknemer werkzaamheden verricht. Omdat nu de reisafstand voor velen 0 is, moet er iets veranderen in de vergoedingen. Het is niet reëel om verkapt loon onbelast uit te laten betalen.
Werkgevers moeten daarom nu al gaan nadenken over het organiseren van werk per 1 januari 2021. De administratie moet ook worden aangepast. De dagen dat werknemers daadwerkelijk hebben moeten reizen, moet aantoonbaar zijn. Wanneer dit niet aantoonbaar is of ook een vergoeding wordt uitgekeerd over andere dagen, dan wordt de vergoeding belast. Werkgevers moeten een oplossing bedenken die redelijk is en rekening houdt met bestaande afspraken in bijvoorbeeld Cao’s, handboeken en arbeidsovereenkomsten zelf.
Naar verwachting zullen werknemers begrip tonen met betrekking tot de reiskostenvergoeding die wordt stopgezet op dagen dat zij geen reisafstand afleggen. Je krijgt waar je recht op hebt. Voor veel functies zal het niet lastig zijn om vast te stellen hoeveel dagen werknemers daadwerkelijk reizen. In de gevallen dat dit wat moeilijker is, kan een app uitkomst bieden. In een dergelijke app kunnen werknemers bijhouden hoeveel kilometers zij hebben gemaakt en dit ook declareren. Een mooie bijkomstigheid is het feit dat werkgevers eindelijk inzicht hebben in de enorme kosten voor reiskosten en leaseauto’s.
Toch ligt het voor de hand dat discussies zullen ontstaan. Een werknemer die al jaren recht heeft op een leaseauto zal zich niet zonder meer neerleggen bij een besluit van werkgever om deze niet meer te verstrekken; het betreft een verkregen recht.
Klik hier voor het nieuwsartikel.
Wij staan voor u klaar
- Wij laten niet los
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant