Zorgplicht van werkgever strekt ver maar niet tot huis-, tuin- en keukenongevallen

Werkneemster werkt sinds 1990 bij werkgever. Ze verricht werkzaamheden als beheerder, aan de kassa en houdt toezicht op de speelhal. Werkneemster moet broodjes snijden. Het mes bleek scherp te zijn, waardoor zij in haar hand heeft gesneden. Ze heeft een zenuw in haar hand geraakt. Diezelfde dag wordt werkneemster nog geopereerd.

Werkgever voert aan dat hij niet had hoeven waarschuwen dat het mes scherp was. Een werkgever is niet gehouden om te waarschuwen voor alledaagse huis-, tuin- en keukenongevallen.

Vordering werkneemster

Werkneemster wil een verklaring voor recht dat werkgever aansprakelijk is voor schade die ze heeft geleden en nog zal lijden.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden en wijst de vordering toe. Het is niet duidelijk waarom werkgever zijn medewerkers niet heeft gewaarschuwd. Naast werkneemster hebben ook twee andere medewerkers zich aan het mes gesneden. Werkgever is het hier niet mee eens en besluit in hoger beroep te gaan.

Oordeel Rechtbank

Werkgever hoeft niet te waarschuwen voor een nieuw dan wel geslepen mes. Daarom heeft de werkgever zijn zorgplicht niet geschonden. Het is een feit van algemene bekendheid dat een mes scherp is en dat je jezelf daaraan kan bezeren. Het betreft een ervaren kracht. De betreffende werkneemster werd niet afgeleid. Voor het uitvoeren van de taken was geen bijzondere kennis of aandacht benodigd. De zorgplicht ziet niet op alledaagse huis-, tuin- en keukenongevallen.

Hoge Raad

Er is geen sprake van schending zorgplicht door de werkgever. Werkgever hoefde de werknemers niet te waarschuwen voor het scherpe mes. Het gaat immers om een feit van algemene bekendheid. Hiervoor hoeft de werkgever niet te waarschuwen. Het is immers ook niet de bedoeling dat een absolute waarborg wordt geschept. Het snijden met een mes is een situatie die voor rekening van de werknemer dient te komen.

Essentie

Een werkgever is dus niet aansprakelijk voor de alledaagse risico’s in het kader van zijn zorgplicht (artikel 7:658 BW). Het is niet de bedoeling om een absolute waarborg te creëren. Werkgever hoeft geen maatregelen te nemen om dergelijke ongevallen te voorkomen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen