Werkgever houdt zich bezig met de productie van voertuigen voor afvalinzameling. Het bedrijf heeft een urenbank ingevoerd wegens de coronacrisis, omdat onvoldoende werk voor handen was. Waarom werd met toestemming van de OR de werkdagen met 1,5 uur verkort. Deze tijd moest later als het drukker zou worden, ingehaald worden (met een maximum van 4 uur per week). Het loon werd al die tijd wel volledig doorbetaald.
Op enig moment heeft de FNV aangekondigd om te gaan staken wegens mislukte cao-onderhandelingen. De acties bestaan onder andere uit het weigeren van overwerk. Werkgever heeft werknemers gewaarschuwd dat als zij zouden gaan staken zij een officiële waarschuwing zouden krijgen en een deel van het loon niet zou worden betaald. Daarbij doet zij een beroep op de urenbank, wat inhaal uren zijn in plaats van overuren. De acties zijn opgeschort omdat het staking voor veel onrust binnen het bedrijf zorgde.
Werkgever heeft officiële waarschuwingen uitgedeeld aan haar personeel. Het personeel had meegedaan aan een staking. Ook heeft werkgever loon ingehouden wegens het staken.
Oordeel voorzieningenrechter
Normaal komt een staking voor eigen risico. Werknemers kunnen mogelijk een aanspraak maken op een stakingsuitkering bij de vakbond. In dit geval ging het echter om een uitzonderlijke situatie, nu werd gewerkt met een urenbank. Een werkgever mag daarvan gebruik maken, maar dit komt voor zijn eigen risico. Het is niet de schuld van werknemers dat zij minder konden werken.
De rechter komt tot het oordeel dat de waarschuwingen niet mochten worden geven en ook niet in het personeelsdossier mogen worden opgenomen. Deze aantekeningen moeten uit het dossier worden verwijderd.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Silver Advocaten
Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan voor u klaar
- Wij laten niet los
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant