Is detentie een reden voor ontslag op staande voet?

Een groep van 116 (ex-)vrachtvliegers heeft een zaak aangespannen. Zij stellen zich op het standpunt dat de vrachtvliegers van Martinair Cargo bij KLM in dienst zijn getreden, omdat sprake zou zijn van een overgang van onderneming.

In een eerdere uitspraak had het hof te Amsterdam geoordeeld dat niet kon worden gesproken van een overgang van onderneming. De Hoge Raad heeft echter dit oordeel vernietigd en de zaak verwezen naar het hof te Den Haag. Dat hof moest zich opnieuw buigen over de stelling van de vrachtvliegers dat wél sprake zou zijn van een overgang van onderneming.

Oordeel hof Den Haag

Het hof moest zich buigen over de vraag of sprake was van een overgang van onderneming. Het hof stelt net als de vrachtvliegers dat er inderdaad sprake is van een overgang van onderneming en de vrachtvliegers daarom per 1 januari 2014 in dienst zijn gekomen bij KLM.

Volgens het oordeel van het hof is in ieder geval sprake van een overgang van Martinair Cargo naar KLM, die geleidelijk aan heeft plaatsgevonden. Dit heeft plaatsgevonden op 1 januari 2014. De rechten en plichten van de oude arbeidsovereenkomsten van de vrachtvliegers zijn daarmee ook overgegaan. KLM heeft de feitelijke zeggenschap gekregen. Ook zijn vliegtuigen overgenomen.

Ten aanzien van de senioriteitslijst heeft het hof geoordeeld dat senioriteit geen “aan anciënniteit verbonden financieel recht is”. Daarom kan er op dat gebied geen sprake zijn van overgang van onderneming.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over het bestaan van een arbeidsovereenkomst of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen