E-grond hoeft geen laatste redmiddel te zijn aldus de Hoge Raad

Een vrouw is werkzaam op Schiphol bij een bloemenwinkel. Ze is werkzaam op basis van tijdelijke contracten. Werkgever heeft voor haar personeel een ongevallenverzekering afgesloten.

Op enig moment komt verkoopster klem te zitten tussen een rolcontainer en een harmonicadeur. Hierdoor breekt zij haar pols. De deur kon met een pasje worden geopend. Toen de verkoopster de rolcontainer door de deur wilde trekken, sloot de deur plots, waardoor zij bekneld raakt. Verkoopster is later 100% arbeidsongeschikt, aangezien er spierdystrofie ontstaat. De verkoopster stelt haar werkgever aansprakelijk. Volgens haar heeft de werkgever zijn zorgplicht geschonden.

De kantonrechter is het eens met de vordering van de verkoopster. Volgens de kantonrechter moet de werkgever de schade voldoen. Werkgever is het niet eens met het oordeel van de kantonrechter en gaat in beroep.

Oordeel hof

Het hof stelt dat het niet aan de verkoopster is om te bewijzen wat de oorzaak is geweest van het ongeval. Het staat vast dat de verkoopster de schade heeft opgelopen tijdens haar werk. Daarnaast is de werkgever het niet eens met het benoemen van de deskundige. Volgens het hof had deze deskundige meerdere taken, namelijk het vaststellen van risico’s van harmonicadeuren en het vaststellen van het al dan niet aanwezig zijn van bijzondere risico’s. Het hof stelt dat geen sprake is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, zoals de werkgever heeft aangevoerd.

Werkgever heeft zelf een andere deskundige ingeschakeld die tot een andere conclusie komt. het hof oordeelt echter dat de eerste deskundige de risicoanalyse op een juiste manier heeft uitgevoerd. De schade die is waargenomen komt ook overeen met het rapport van de deskundige.

Werkgever had maatregelen moeten nemen, nu dat in deze omstandigheden niet bezwaarlijk is. Er is geen sprake van onoplettendheid of onvoorzichtigheid aan de zijde van verkoopster. Daarnaast heeft werkgever niet aangetoond dat hij wel aan zijn zorgplicht zou hebben voldaan. Het hof sluit zich aan bij het oordeel van de kantonrechter.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen