Pensioenschade in billijke vergoeding

Werkneemster is werkzaam op afdeling patiëntenvoeding bij een ziekenhuis. De afdeling is 4 jaar geleden overgenomen door een ander bedrijf (hierna: zorgcateraar). Eind 2018 wilde de zorgcateraar reorganiseren. Zij wilde graag gaan opereren onder het motto ‘rond naar de mens, vierkant op de inhoud.’

Werkgever heeft werkneemster van de een op de andere dag opzij geschoven. Zij werd door de zorgcateraar op non-actief gesteld. Werkneemster was inmiddels al 38 jaar werkzaam binnen het bedrijf. Het dienstverband was geheel vlekkeloos. Volgens de zorgcateraar zou de werkneemster niet beschikken over de vereiste zachte leiderschapskwaliteiten. In een gesprek heeft werkgever aangevoerd dat werkneemster wel ‘vierkant op de inhoud zou zijn’ maar niet ‘de ronde vorm’ zou hebben. In dat gesprek werd uitgesloten dat een verbetertraject zou helpen om terug te kunnen keren in haar functie. Volgens werkgever was werkneemster niet in staat om te veranderen. Dit is ook intern medegedeeld aan haar collega’s.

Werkneemster werd gedwongen om ergens anders aan het werk te gaan. Dit leidde ertoe dat partijen verder uit elkaar werden verwijderd. Het vertrouwen van werkneemster in het bedrijf is volledig weg, waardoor zij naar de kantonrechter stapt om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Werkneemster voert daar aan dat het gezien haar leeftijd, bescheiden opleidingsniveau en eenzijdige cv te verwachten is dat zij moeilijk aan een nieuwe baan zal komen.

De zorgcateraar ging akkoord met het vertrek van werkneemster, maar wilde geen transitievergoeding en schadevergoeding betalen. Werkgever voert aan dat werkneemster gemakkelijk bij een ander aan het werk kan.

Volgens de kantonrechter heeft de cateraar tijdens de reorganisatie niet alleen de arbeidsrechtelijke basisregels genegeerd, maar ook veronachtzaamd en geschonden. Op meerdere momenten en op meerdere aspecten is in strijd met de verplichting van een goed werkgever gehandeld.

Het bedrijf heeft dus ernstig verwijtbaar gehandeld, waarvoor zij een transitievergoeding van bijna 64.000 euro moet betalen en een schadevergoeding van 105.000 euro.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Nesliham_Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen