Ontslag wegens lidmaatschap Hells Angels door de rechter verboden

Een brandweerman werd ontslagen wegens zijn lidmaatschap bij de Hells angels. De werkgever stelde dat de motorclub strafbare feiten zou plegen. Ook loopt er een procedure om de club verboden te verklaren. Volgens de werkgever kon zijn lidmaatschap en zijn rol als hoofdbrandwacht-plus niet worden gecombineerd.

Eerder had de rechtbank het ontslag al van de hand gewezen. De werkgever zou geen zorgvuldige belangenafweging hebben gemaakt voordat de brandweerman werd ontslagen. Het bestuurd nam opnieuw een besluit, maar kwam tot de conclusie dat het ontslag moest worden gehandhaafd.

De Centrale Raad van Beroep heeft in hoger beroep geoordeeld dat het ontslag niet mag worden gegeven en dat daarom het dienstverband moet worden hersteld. De werkgever had moeten onderzoeken of de brandweerman direct of indirect betrokken was bij criminele activiteiten die verband houden met zijn lidmaatschap. Daar komt bij dat de brandweerman al ruim 20 jaar zijn werkzaamheden naar volle tevredenheid heeft uitgevoerd.

Daarnaast is erop gewezen dat de motorclub nog geen verboden organisatie is. Daarover loopt nog een procedure. Pas als wordt geoordeeld dat de club moet worden verboden, mag de brandweerman geen activiteiten meer bij de club voortzetten. Als de brandweerman dan zijn activiteiten voortzet, dan mag hij wel worden ontslagen.

Klik hier voor het volledige bericht.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen