Is detentie een reden voor ontslag op staande voet?

Werkgever is een fastfoodrestaurant. Werknemer wordt op enig moment gedwongen om ontslag te nemen. Indien werknemer niet zelf ontslag zou nemen, zou werkgever overgaan op een ontslag. De medewerker had namelijk kipnuggets gegeten.

Werknemer zou eerder al een keer een milkshake onder werk hebben gedronken zonder hiervoor te betalen. Werknemer heeft naar aanleiding van het drinken van die milkshake een brief gekregen met daarin een officiële waarschuwing. In de brief werd geschreven dat de werkgever een zero-tolerance-beleid voert. Indien werknemer in totaal 3 waarschuwingen heeft gekregen, zou over worden gegaan op ontslag.

In juli at werknemer tijdens werk een ijsje. Dit ijsje werd door de shiftmanager gegeven. Na sluitingstijd werden de overgebleven kipnuggets opgegeten. Deze werden met diezelfde shiftmanager gedeeld. Naar aanleiding van dit voorval, is werknemer geschorst. Werknemer heeft toegegeven dat het vertrouwen ernstig is beschadigd en dat per direct ontslag zal worden genomen.

Na een aantal weken is werknemer niet blij met de eerdere verklaring omtrent het ontslag. Werknemer stelt zich weer beschikbaar voor werk, omdat de arbeidsovereenkomst niet is beëindigd. De werkgever heeft een vergoeding aangeboden, maar werknemer heeft deze vergoeding niet geaccepteerd. De zaak wordt aan de kantonrechter voorgelegd.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter is het eens met werknemer. De werkgever moet werknemer weer toelaten op het werk. Werkgever had moeten wijzen op de gevolgen van het eigen ontslag (o.a. het verval van een WW-uitkering). Daarnaast had een bedenktermijn moeten worden gegeven om eventueel juridisch advies in te winnen. Werkgever mocht er niet op vertrouwen dat werknemer ontslag nam.

Volgens de kantonrechter is ook geen sprake van een zero-tolerance-beleid. Pas bij drie waarschuwingen zou een sanctie volgen. Werknemer had slechts eenmaal een waarschuwing gehad. Daarnaast is de shiftmedewerker niet ontslagen, die dezelfde handelingen heeft verricht als werknemer.

De arbeidsovereenkomst blijft in stand. De werknemer krijgt het loon van de afgelopen maanden doorbetaald, met een renteverhoging (artikel 7:625 lid 1 BW). Werknemer moet weer worden toegelaten tot het werk. Werkgever moet de proceskosten betalen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag op staande voet of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley_van_Elven

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen