Werkgever mag stakingen niet vastleggen in personeelsdossiers en ook geen loon inhouden

Werknemer werkt ruim 30 jaar voor werkgever. Werknemer wordt door een collega beschuldigd van seksuele intimidatie. Werknemer moet vaker met jongere vrouwelijke uitzendkrachten samenwerken. De dame in kwestie vond de collega altijd aardig en vriendelijk. Op enig moment heeft de betreffende werknemer gevraagd naar haar seksleven.

De week erna vindt hetzelfde voorval plaats. Ook zou werknemer schunnige opmerkingen en gebaren hebben gemaakt. De vrouw is het gedrag zat en besluit naar de teamleider te stappen om verhaal te doen. De teamleider heeft het afdelingshoofd ingeschakeld, die op zijn beurt de HR inschakelt. De werknemer wordt op staande voet ontslagen.

Werknemer ontkent dat hij vunzige taal heeft gebruikt. Volgens werknemer wordt hij stelselmatig gediscrimineerd en heeft hij gezondheidsklachten waardoor hij eerder al arbeidsongeschikt was. Volgens werknemer wil werkgever van hem af en dit was een stok om mee te slaan. De betreffende dame zou voor de vermeende seksuele intimidatie met gezondheidsklachten aan het werk zijn gegaan. Werknemer zou haar hebben aangesproken en nu zou ze wraak willen nemen, aldus werknemer.

Oordeel kantonrechter

Als het verhaal juist is en inderdaad sprake is van seksuele intimidatie dan is dat een reden voor ontslag. De vraag is echter of het verhaal juist is. Werkgever dient met bewijs te komen. In dit geval zijn verklaringen van de collega, de teamleider en de HR-functionaris in te brengen. De rechter acht dit voldoende. De verklaringen zijn gedetailleerd en geven geen aanleiding om aan de juistheid van de verklaringen te twijfelen. Er is geen aanleiding om te spreken van wraak.

Omdat ontslag op staande voet het zwaarste middel is, moet de rechter niet alleen beoordelen of er een dringende reden bestaat, maar ook of de werknemer niet onredelijk zwaar wordt getroffen door het ontslag. Hierbij worden de factoren leeftijd, fysieke klachten en de duur van het dienstverband meegewogen. Het ontslag op staande voet houdt stand.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Nesliham_Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen