Ontslag wegens lidmaatschap Hells Angels door de rechter verboden

Een medewerker operationeel beheer en onderhoud van Rijkswaterstaat maakt boeien schoon. Op de looprand ligt sneeuw en ijs. Medewerker besluit op de rand van de boei te gaan staan. Door de gladheid is de medewerker uitgegleden, waardoor letsel is ontstaan. Zijn rechterheup en rib zijn gebroken.

Medewerker heeft de opleiding basisveiligheid VCA afgerond. Tijdens die opleiding worden de risico’s van werken op een gladde vloer besproken. Aan de hand van werkinstructies had de medewerker de werkzaamheden moeten staken. De medewerker heeft een risico genomen door toch op de looprand te gaan staan.

Oordeel Minister

De minister heeft het verzoek van de medewerker afgewezen, nu niet gesproken kan worden van een dienstongeval. Ook is het bezwaar tegen het besluit ongegrond verklaard. Het ongeval kan niet als dienstongeval worden gekwalificeerd, nu het gaan om eigen schuld dan wel onvoorzichtigheid door medewerker zelf. Medewerker had moeten inzien dat het niet veilig was om op de rand te lopen, aangezien deze bedekt was met sneeuw en ijs. Gezien het feit dat medewerker een veiligheidsopleiding heeft gevolgd, had hij dit risico moeten inzien.

Oordeel rechtbank

Het beroep wordt door de rechtbank ongegrond verklaard. Het ongeval is aan de schuld dan wel onvoorzichtigheid van de medewerker te wijten. Medewerker is immers op de rand gaan lopen en heeft zichzelf met één hand tegen gehouden, zonder gebruik te maken van een trap met haken. Medewerker had gebruik moeten maken voor een alternatieve werkwijze, nu er ook andere hulpmiddelen aanwezig waren. Ook had de medeweker ervoor kunnen kiezen de werkzaamheden op een ander moment uit te voeren. Er was immers geen noodzaak om de werkzaamheden die betreffende dag uit te voeren. Daarnaast is medewerker leidinggevende en heeft hij een veiligheidsopleiding gevolgd.

Medewerker is het niet eens met het oordeel, nu het ongeval niet door zijn schuld of door zijn onvoorzichtigheid is ontstaan. Er zou geen andere mogelijkheid zijn geweest om de werkzaamheden uit te voeren.

Oordeel CRvB

In de opleiding die de medewerker heeft gevolgd komen risico’s van uitglijden ook aan de orde. Het ongeval is aan eigen schuld of onvoorzichtigheid van de medewerker te wijten. Er lagen verschillende alternatieven voor handen. De medewerker had een aanhaaktrap kunnen bevestigen, het sneeuw en ijs van de rand af halen of kunnen wachten tot het ijs en de sneeuw was gesmolten. Het werk aan de boei hoefde immers niet per se diezelfde dag te worden voltooid. Ook speelt het mee dat de betreffende medeweker zelf leidinggevende was.

Het ongeval kan niet als een dienstongeval worden aangemerkt. De Arbeidsinspectie heeft wel een boete opgelegd aan werkgever, maar dit maakt het oordeel niet anders. Het beroep van de medewerker slaagt niet.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Nesliham_Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen