E-grond hoeft geen laatste redmiddel te zijn aldus de Hoge Raad

In het basisonderwijs werkt een leerkracht die lessen bewegingsonderwijs geeft. Op enig moment in 2014 geeft een derdejaars stagiair een les lichamelijke opvoeding aan de groep van de leerkracht. Leerlingen moeten tijdens die les balanceren op twee nylon koorden, die zijn gespannen op enkelhoogte. De stagiaire heeft daarom op enig moment slacklines aangebracht. De leerkracht valt na afloop van de les over de slacklines en breek haar ellebogen: ze raakt volledig arbeidsongeschikt en krijgt een IVA-uitkering. De leerkracht stelt de school aansprakelijk wegens het schenden van de zorgplicht. Daarom zou de school gehouden zijn de schade te vergoeden, aldus de leerkracht.

Zorgplicht

Artikel 5 van de wet Ziekte en arbeidsongeschiktheid primair onderwijs (ZAPO) geeft een zorgplicht aan die overeenkomt met de zorgplicht uit artikel 7:658 BW. De zorgplicht gaat ver, maar niet ieder denkbaar risico moet hieronder worden geschaard. Er wordt een zekere halt toegeroepen. Er wordt wel verwacht dat maatregelen worden genomen die redelijkerwijs kunnen bijdragen aan de veiligheid.

De school heeft aangevoerd dat zij niet bekend was met het feit dat de stagiair slacklines zou aanbrengen. De stagiair heeft op eigen initiatief het hulpmiddel ingezet. De school heeft verder aangevoerd dat slacklines een volstrekt veilig hulpmiddel zijn. Dat het hulpmiddel niet in de RI&E was opgenomen, doet hier niets aan af. Het gaat om de veiligheid van het middel zelf en heeft geen betrekking op de vraag of de aanwezigheid ervan tot (on)veilige situaties kan leiden.

De leerkracht was zelf niet bekend met het hulpmiddel. De stagiair heeft toelichtingen verstrekt over de slacklines. De leerkracht had na die uitleg zelf moeten constateren dat zij die hulpmiddelen niet wilde gebruiken. Daarnaast is het risico van struikelen en vallen groot en kan altijd en overal plaatsvinden.

Volgens de rechtbank is het niet voor de hand liggend welke maatregelen de school had moeten nemen om het ongeluk te kunnen voorkomen. De schoolleiding heeft de zorgplicht niet geschonden. De school wordt niet gehouden de schade te vergoeden.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen