Op 16 maart 2020 opent de manager de deuren van een fastfoodrestaurant, ondanks dat op 15 maart een lockdown is ingevoerd. De manager stelt dat hij de informatie en instructies niet goed heeft begrepen. Het hoofdkantoor had medegedeeld dat alle vestigingen zonder drive-thru of thuisbezorging niet open mochten gaan. Werknemer heeft een eigen interpretatie gegeven aan de regels en heeft geconcludeerd dat de restaurants dagelijks tot 18.00 uur geopend mochten zijn. Na die tijd zou het volgens hem alleen nog toegestaan zijn om gebruik te maken van de drive-thru.
Op Facebook komen berichtjes te staan hoe het kan dat dit fastfoodrestaurant gewoon geopend is. Een senior manager krijgt lucht van de berichtjes en vraagt zich af wat er speelt. Op meerdere manieren is meermaals gepoogd de werknemer te contacteren.
Ontslag op staande voet
De werkgever heeft werknemer op staande voet ontslagen wegens het negeren van instructies. De werknemer had de functie van manager. Hij moest andere werknemers aansturen, problemen voorkomen en verhelpen en ervoor zorgen dat procedures werden nageleefd, evenals het garanderen van kwaliteit. Eerder is werknemer tijdens een beoordeling gewaarschuwd voor het niet naar behoren naleven van de procedures.
Niet doelbewust instructies genegeerd
Werknemer is het niet eens met het ontslag, nu hij niet doelbewust de instructies heeft genegeerd. Volgens werknemer had een minder zware sanctie ook volstaan. Werknemer was ruim 18 jaar werkzaam voor werkgever en heeft eerder altijd goed gefunctioneerd. Hij stelt dan ook recht te hebben op een transitievergoeding en een billijke vergoeding (artikel 7:671 BW). Werknemer heeft gesteld dat de instructies eenduidig, constructief of duidelijk waren.
Werkgever stelt dat werknemer instructies heeft genegeerd. De instructies waren volgens werkgever volkomen helder. Werknemer heeft daardoor tegen de maatregelen van de overheid in gehandeld. Hij heeft andere medewerkers en gasten in gevaar gebracht en ook het bedrijf schade aan gebracht.
Oordeel kantonrechter
Volgens de kantonrechter moet voor een ontslag op staande voet sprake zijn van zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van de werknemer dat het van de werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.
De rechter meent dat indien de werknemer de instructies zorgvuldig had doorgelezen, hij kon weten dat alleen drive-thru en thuisbezorging werden toegestaan. Een collega heeft werknemer gewaarschuwd dat het niet was toegestaan het bedrijf te openen. Hierdoor had werknemer op zijn minst het hoofdkantoor moeten bellen om te checken wat de regels waren. Werknemers heeft gezondheidsrisico’s veroorzaakt voor anderen.
De rechter is dan ook van mening dat er sprake is van een dringende reden. Ook gezien het feit dat werknemer al 58 jaar is en al 18 jaar werkzaam is voor het bedrijf, is sprake van een dringende reden. Werknemer heeft de waarschuwing van een collega naast zich neergelegd. Werknemer had al eerder niet volgens procedures gehandeld en is daarop ook aangesproken.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Silver Advocaten
Heeft u een vraag over ontslag op staande voet of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij staan voor u klaar
- Wij laten niet los
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant