E-grond hoeft geen laatste redmiddel te zijn aldus de Hoge Raad

Werknemer is als bestuurder en directeur werkzaam bij werkgever. Op enig moment is er een conflict ontstaan binnen het bestuur. Werknemer is op non-actief gesteld. Er is daarbij verzocht om alle bescheiden, sleutels, bankpasjes, gebruikersnamen, wachtwoorden, codes enzovoort binnen 1 dag in te leveren. Werknemer is hiertoe niet overgegaan.

Twee weken later is de werknemer ontslagen als bestuurder en op staande voet ontslagen als directeur. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de werknemer op straffe van een dwangsom alsnog over dient te gaan op het inleveren van genoemde zaken. De zaak komt in kort geding voor de rechter. Daar wordt geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is en dat het loon moet worden doorbetaald.

Beoordeling door de kantonrechter

In een bodemprocedure is bepaald dat een directeur terecht op staande voet is ontslagen. De directeur zou in strijd hebben gehandeld met duidelijke instructies. Door deze manier van handelen zijn ernstige problemen ontstaan bij de salarisbetaling van de medewerkers, wat de directeur valt aan te rekenen. Door het niet tijdig afgeven zaken was de toegang tot bankrekeningen niet mogelijk, waardoor betalingen van salarissen van medewerkers niet konden worden voldaan.

Geen gehoor geven aan instructies

Werknemer had moeten inzien dat, gezien zijn positie, de werkgever in grote moeilijkheden zou verkeren, wanneer hij geen gehoor zou geven aan de instructies. Feitelijk is de toegang tot de bankrekeningen geblokkeerd. Het belang van de organisatie is hierdoor geschaad. Werknemer heeft zo gehandeld als wapen in een strijd tussen de bestuurders. Daarbij zijn de uitdrukkelijke instructies van de werkgever naast zich neergelegd. Dit handelen kan worden aangemerkt als een dringende reden waarvoor een ontslag op staande voet kan worden gegeven.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over ontslag op staande voet of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley_van_Elven

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen