Min-uren moeten onbetaald worden ingehaald

Werknemer is bij werkgever werkzaam als manager. In 1998 wordt een vijfdaagse ‘technical meeting’ in Ivoorkust georganiseerd. Het gaat om een bedrijfsuitje. Het uitje heeft als doel het personeel op managementniveau met elkaar kennis te laten maken. Op dag twee wordt een tochtje gemaakt naar het strand. Werknemer stond met zijn benen in het water, tot op kniehoogte, terwijl hij met een collega aan het praten was. Hij stond met zijn rug naar het water toe. Door een krachtige golf is de werknemer ten val geraakt. Eerst heeft werknemer alleen last van toenemende hoofdpijn, later blijkt dat werknemer door de val een whiplash heeft opgelopen.

Oordeel kantonrechter

Werknemer stelt werkgever aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade. De kantonrechter heeft geoordeeld dat werkgever zich niet als een slecht werkgever heeft gedragen, ondanks dat wordt gesteld dat werknemer niet zou zijn gewaarschuwd voor het risico en mogelijke gevolgen. De kantonrechter stelt dat artikel 7:658 BW niet van toepassing is.

Oordeel hof

Het hof stelt dat artikel 7:658 BW wel van toepassing is, omdat het uitstapje niet vrijblijvend was (ook gezien het feit dat werknemer de functie heeft als manager). Pas na 20:00 uur waren deelnemers vrij het programma in te delen naar eigen wensen.

Er was geen sprake van tekortschieten in de zorgplicht, volgens het hof. Het strand bezoeken kent geen bijzondere gevaren. Het is een feit van algemene bekendheid dat onderstromen in de zee kunnen voorkomen. De werkgever hoefde dan ook niet te waarschuwen voor eventuele gevolgen van ‘pootje baden’. Het feit dat het gaat om een volwassen persoon die 49 jaar is en een verantwoordelijke internationale managementfunctie had, speelde daarbij ook een rol.

Vervolgens is gekeken of de werkgever aansprakelijk kan worden gesteld via artikel 7:611 BW. Het ongeval zou zijn ontstaan door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De gevolgen van deze samenloop komen niet voor risico van de werkgever. Werkgever had immers een ongevallenverzekering afgesloten voor haar werknemers.

Volgens het hof kan de werkgever dus niet aansprakelijk worden gehouden voor de whiplash die is ontstaan doordat werknemer in de zee is gevallen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de werkgeversaansprakelijkheid of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wesley_van_Elven

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen