E-grond hoeft geen laatste redmiddel te zijn aldus de Hoge Raad

Werknemer is in dienst als algemeen directeur. Op 22 september 2016 is hij ontslagen als statutair bestuurder en als werknemer. Werknemer heeft verzocht om vernietiging van het ontslag. In een tussenbeschikking heeft de rechter overwogen dat werknemer als statutair bestuurder moet worden aangemerkt. De zaak is naar de rechtbank verwezen. De werkgever heeft een tegenverzoek ingediend tot voorwaardelijke ontbinding. Dit verzoek is per 1 april 2017 toegewezen. Er is geen billijke vergoeding toegekend. Het hof heeft geoordeeld dat de kantonrechter ten onrechte de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden. Daarom dient de arbeidsovereenkomst te worden hersteld.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad heeft de uitspraak van het hof vernietigd. De mondelinge behandeling heeft ten onrechte niet plaatsgevonden. Daarom is niet inzichtelijk gemaakt waarom de arbeidsovereenkomst niet met terugwerkende kracht werd hersteld. De zaak is naar een ander hof verwezen. Het hof heeft geconcludeerd dat de kantonrechter de arbeidsovereenkomst terecht heeft ontbonden. Naar het oordeel van de Hoge Raad is het voor de e-grond niet vereist dat de ontbinding het laatste redmiddel is en er geen lichtere maatregelen voor handen zijn.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de ontbinding van de arbeidsovereenkomst of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen