Loonvordering wordt afgewezen wegens vervalste arbeidsovereenkomst

Werknemer werkt bij een zorginstelling in Amsterdam. Werknemer heeft een contract voor bepaalde tijd. Het contract zou op 31 december 2015 aan zijn einde komen. In oktober 2015 wordt werknemer door de leidinggevende uitgenodigd voor een voortgangsgesprek. In dat gesprek zou de contractverlening worden besproken. Enkele dagen nadat dit gesprek met de leidinggevende heeft plaatsgevonden, krijgt werknemer van de directeur te horen dat de toegezegde contractverlenging door de leidinggevende per direct op “on hold” wordt gezet. Half november zou de werknemer duidelijkheid krijgen over een eventuele verlenging. Deze twist zou komen doordat werknemer zich schuldig zou hebben gemaakt aan blowen op het werk.

Op enig moment krijgt werknemer te horen dat het arbeidscontract niet zal worden verlengd, waardoor ook geen contract voor onbepaalde tijd zal ontstaan. Werknemer is het niet eens met deze handelswijze en besluit een procedure te starten. Leidinggevende stelt zich op het standpunt dat hij tijdens het gesprek zou hebben gezegd dat “wat mij betreft de overeenkomst wordt verlengd.” Werknemer ontkent dat de leidinggevende dit heeft gezegd. Werkgever heeft aangevoerd dat de directeur bevoegd is om dergelijke gesprekken te voeren en niet de leidinggevende.

Oordeel rechter

De rechter stelt werknemer in het gelijk. Voor werknemer was het niet (helemaal) duidelijk dat de leidinggevende niet bevoegd was om een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Bij de eerste verlenging had het gesprek immers ook plaatsgevonden met de leidinggevende. Later werd een door de directeur ondertekende arbeidsovereenkomst overhandigd. Werknemer mocht er daarom op vertrouwen dat de leidinggevende bevoegd was (3:61 BW). De overeenkomst of toezegging dient dan te worden nagekomen.

Conclusie

Soms mag een werknemer dus vertrouwen op de toezeggingen die een leidinggevende heeft gedaan, ook als deze leidinggevende daartoe intern niet bevoegd was. Voor werkgevers is het dus van belang dat zij aan medewerkers duidelijk maken wie er bevoegd is om bepaalde toezeggingen te doen. Indien er onduidelijkheid bestaat over bevoegdheden, loopt de werkgever het risico dat de bevoegdheid in zijn nadeel wordt uitgelegd.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over arbeidsovereenkomsten of een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen