Wat zegt de wet over coronaproof werken?

Werknemers hebben het recht op veiligheid bij het uitoefenen van hun werkzaamheden, ook tijdens een pandemie. In de wet staat dan ook dat de werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor de werknemer. Een advocaat betoogd dat dit ook geldt ten aanzien van collega’s en derden, zoals leveranciers en klanten.

In tijden van pandemie kunnen nadere specifieke regels nodig zijn. Het arbobesluit is aangepast met specifieke regels die gelden tijdens de pandemie. Een van de noodzakelijke maategel is dat er voldoende hygiënische voorzieningen moeten zijn, een doeltreffende voorlichting moet worden gegeven en adequaat toezicht moet zijn op de naleving. Een werkgever moet deze maatregelen nemen en de Inspectie SZW kan bij controle ook optreden als niet aan de regels wordt voldaan.

In de arbowetgeving staat daarnaast dat je het gevaar bij de bron moet bestrijden. In het geval van COVID betekent dit dat als je klachten hebt je thuis blijft. Pas als dat niet lukt, dan wordt gewerkt met de beschermende maatregelen.

Als werkgever toch besluit het niet zo nauw te nemen met de regeltjes, en sprake is van acuut gevaar, dan mag de werknemer het werk neerleggen met behoud van loon. Er moet een reëel verband zijn op besmetting om te kunnen spreken van acuut gevaar.

Klik hier voor het volledige artikel.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen