Wat zegt de wet over coronaproof werken?

Het kabinet heeft een tijdelijke financiële regeling ingevoerd die het mogelijk maakt dat bedrijven hun werknemers preventief laten testen als thuiswerken niet tot de mogelijkheden behoord. Het kabinet probeert op deze manier te stimuleren dat werknemers die geen klachten hebben zich toch frequent en preventief laten testen. Er is een bedrag van 250 miljoen euro vrijgemaakt voor deze regeling.

Met het preventief testen moeten uitbraaksituaties worden voorkomen en besmettingen vroegtijdig worden opgespoord. Daardoor kan werkgever ook een veiligere werkomgeving creëren.

Het advies is om werknemers tweemaal per week een test te laten afnemen. De testen die worden vergoed zjin alleen de antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname. De tijdelijke regeling kan weer vervallen als op termijn de zelftesten worden ingezet. Naar verwachting zal dit rond april dit jaar het geval zijn.

De regeling is per direct inwerking getreden en loopt in beginsel tot 31 mei 2021. Het is mogelijk de regeling met een maand te verlengen. Zowel arbodiensten als BIG-geregistreerde artsen kunnen zich aanmelden voor deze regeling. Op aanvraag van de werkgever worden vervolgens de testen uitgevoerd. Tegenover één test staat een tegemoetkoming van 20 euro exclusief BTW.

Toch blijft thuiswerken de norm. De regeling is dan ook uitsluitend gericht op werkgevers waarbij werknemers wegens de aard van hun werkzaamheden geen enkele mogelijkheid hebben om thuis te werken én waar het, buiten eigen schuld om, niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te waarborgen.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen