Ingrijpende veranderingen van invloed op relatie met werknemers

ARAG heeft onderzoek gedaan naar werkende Nederlanders. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders vreest om hun baan kwijt te raken. Veel organisaties voeren ingrijpende veranderingen door binnen het bedrijf. Een klein deel (12%) acht de kans dat ze hun baan verliezen aannemelijk. Bij 9% van de gevallen is al aangegeven dat de contractverlenging nog ter discussie staat. Een deel van de werknemers heeft aangegeven dat zij meer stress ervaren op het werk (27%). Iets minder dan 20% heeft aangegeven dat de coronacrisis de onzekerheid over hun baan heeft vergroot.

Toch staat ons een ontslaggolf te wachten. Door de steunmaatregelen hebben werkgevers nog geen reorganisaties doorgevoerd en zijn faillissementen uitgebleven. Toch is de steun niet kostendekkend, waardoor het slechter gaat met het bedrijf. Veelal worden reserves ingezet. Het is de vraag of bedrijven zich nog kunnen redden als de steunmaatregelen afnemen of wegvallen. Deze onzekerheid heeft invloed op de relatie tussen de werkgever en werknemers.

Werknemers voelen de effecten van de crisis. Bij 15% van de werkende is de jaarlijkse salarisverhoging tijdelijk opgeschoven. Ook in 10% van de gevallen is het opleidingsbudget op dit moment bevroren. Daarnaast zijn werktijden ook aangepast (19%). Er is gezamenlijk nog niet tot een oplossing gekomen. In 81% van de ondervraagde gevallen zijn geen afspraken gemaakt omtrent secundaire arbeidsvoorwaarden.

Werkgever zou juist met werknemer afspraken moeten maken. Het kan zijn dat de werkgever niet anders kan dan maatregelen nemen. Dan is het voor beide partijen gunstig om hierover in gesprek te gaan. Tijdens het gesprek kunnen dan diverse scenario’s worden besproken. Uit de praktijk blijkt dat werknemers bereid zijn op bij elk scenario passende afspraken te maken. Het is verstandig de afspraken schriftelijk vast te leggen.

Klik hier voor het volledige nieuwsartikel.

Silver Advocaten

Heeft u een vraag over de relatie met uw werknemer of werkgever of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen