Werknemer kan geen aanspraak maken op loon

In de oude situatie tot 1 januari 2020 was de hoofdregel: geen arbeid is geen loon. Een uitzondering was alleen denkbaar als de werknemer niet kon werken door een oorzaak die voor de rekening van de werkgever diende te komen. De werknemer moest aantonen dat het niet verrichten van de arbeid voor rekening van de werkgever diende te komen.

In de situatie vanaf 1 januari 2020 is de hoofdregel aangepast in: geen arbeid toch loon. Een uitzondering hier is denkbaar als de werknemer weigert arbeid te verrichten en de oorzaak voor het niet verrichten van arbeid voor rekening van de werknemer dient te komen. De werkgever moet aantonen dat het niet verrichten van de arbeid voor rekening van de werknemer dient te komen.

Aan landen zijn diverse kleurcodes gehangen. Wanneer een werknemer bewust kiest om naar een land te gaan met code rood of oranje, weet hij dat hij na terugkeer in quarantaine moet. Hij zal zijn arbeid dan niet kunnen verrichten, tenzij hij thuis kan werken. Omdat de werknemer niet op voorhand weet of hij thuis kan werken, wordt aangenomen dat de oorzaak van het niet verrichten van arbeid voor zijn risico komt. De werknemer zal dan geen recht hebben op loon tijdens quarantaine als de arbeid niet kan worden verricht.

Een discussie is ontstaan over het verschil dat zal ontstaan tussen werknemers die wel en niet thuis arbeid kunnen verrichten. Als een werknemer in staat is vanuit huis te werken, maar de werkgever dit niet toestaat, kan dit niet worden gerekend tot de risicosfeer van de werknemer.

Een werkgeversvereniging verwacht dat de rechter in zijn oordeel zal betrekken of een werknemer willens en wetens naar een gebied is gegaan met code rood of oranje. Dan zal het loon al dan niet gerechtvaardigd zijn stopgezet. Er is nog geen jurisprudentie hierover.

Naar verwachting wordt de verandering van de situatie (code geel wordt bijvoorbeeld oranje), waardoor werknemer toch in quarantaine moet niet gerekend tot de risicosfeer van de werknemer. Dit kan ok weer anders zijn als er voldoende signalen waren dat de code zou wijzigen. De rechter zal hierover een oordeel moeten geven.

Klik hier voor het nieuwsartikel.

Silver Advocaten

Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel, kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat van Silver Advocaten B.V. te Waalwijk.

Wij staan voor u klaar

  • Wij laten niet los
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Stel ons uw vraag Laat ons u bellen